3 porcje
40 minut

ZWIJANE ŚLIMACZKI PIZZOWE

Składniki

  • CIASTO NA PIZZĘ
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki oliwy
  • SOS POMIDOROWY
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 300 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • DODATKI
  • 100 g lub szynki
  • 1 opakowanie kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania
  • 150 g tartego sera na pizzę
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO NA PIZZĘ

1. Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody, dodać cukier i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody.
3. Wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. 
4. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.


SOS POMIDOROWY

1. W garnku na łyżeczce oliwy zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonego oregano.
2. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać kilka listków bazylii i zmiksować na gładki sos.

PIECZENIE

1. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować je na duży prostokąt.
2. Na cieście rozsmarować ciepły sos pomidorowy, następnie posypać pokrojoną w kosteczkę szynką oraz cienkimi prążakmi kabanosów. Na wierzch zetrzeć ser, posypać suszonym oregano.
3. Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na plasterki i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia.
4. Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 - 13 minut. Podawać gorące.

Smacznego!

Polecany produkt: