Czas przygotowania: około 1 godzina
Ilość porcji: 6-8 porcji
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 200g fileta łososia
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– 100g sera feta
– 3 jajka
– 200ml śmietany kremówki
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
– Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
– Rozwałkuj ciasto francuskie i wyłóż nim formę do tarty, nakłuwając spód widelcem.
– W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
– Na rozwałkowanym cieście ułóż pokrojone w plastry łosoś, cebulę i paprykę.
– Posyp pokrojonym serem fetą.
– Zalej wszystko przygotowanym wcześniej sosem jajecznym.
– Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie złociste.
Podanie:
Tarta z łososiem najlepiej smakuje podana na ciepło, jako danie główne lub przekąska na imprezie. Można podać ją z sałatką z pomidorów lub zielonymi warzywami. Smacznego!
Najnowsze komentarze