Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i sosem musztardowym

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 350 g kiełbasy
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 150 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
  3. Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  4. Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki kiełbasy.
  5. Podsmażoną cebulę i kiełbasę umieścić na pierwszej warstwie ziemniaków,
    a następnie przykryć drugą.
  6. Śmietankę wymieszać z musztardą i jajkami, doprawić solą i pieprzem.
  7. Uzyskanym sosem polać ziemniaki.
  8. Piec przez 1 godzinę pod przykryciem.
  9. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 15 minut. Pod koniec pieczenia posypać całość tartym serem żółtym.
  10. Podawać na gorąco, z sałatą lub surówką albo ulubionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *