Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 350 g kiełbasy
- 1 łyżka oleju
- 300 ml śmietanki 12%
- 2 łyżki musztardy
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 150 g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
- Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
- Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki kiełbasy.
- Podsmażoną cebulę i kiełbasę umieścić na pierwszej warstwie ziemniaków,
a następnie przykryć drugą. - Śmietankę wymieszać z musztardą i jajkami, doprawić solą i pieprzem.
- Uzyskanym sosem polać ziemniaki.
- Piec przez 1 godzinę pod przykryciem.
- Zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 15 minut. Pod koniec pieczenia posypać całość tartym serem żółtym.
- Podawać na gorąco, z sałatą lub surówką albo ulubionymi warzywami.
Najnowsze komentarze