Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 150 g makaronu penne
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 6 parówek
- sól
- pieprz
- sos pomidorowy
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- dodatkowo
- 6o g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania:
- Ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić na sitku.
- Pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki parówki. Całość podsmażyć jeszcze przez chwilę.
- Przygotować sos pomidorowy według poniższych instrukcji:
- Posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na oleju.
- Dodać pomidory, oregano i cukier. Doprawić solą i pieprzem.
- Dusić przez 10 minut.
- Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Sos pomidorowy połączyć z parówkami i cebulą.
- Podawać razem z makaronem.
- Gotowe porcje na talerzu posypać tartym żółtym serem.
Najnowsze komentarze