Makaron z wędzoną szynką i zielonymi warzywami w sosie serowym

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 150 g makaronu pappardelle
  • 1 łyżka masła
  • 150 g cukinii
  • 100 g szpinaku
  • 150 g zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 150 g wędzonej szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml śmietanki 12%
  • 100 g tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić na sitku.
  2. Pokrojoną w cienkie plasterki cukinię smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.
  3. Dodać szpinak, a następnie szparagi rozdrobnione na kawałki. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Dusić przez około 5 minut.
  4. Pokrojoną w paseczki lub kostkę szynkę smażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty.
  5. W rondelku podgrzać śmietankę, a następnie dodać tarty ser żółty i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Na talerze nakładać makaron i warzywa, polewać sosem śmietanowo-serowym.
  7. Na wierzch posypywać usmażoną szynką.
  8. Serwować na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *