Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 150 g makaronu pappardelle
- 1 łyżka masła
- 150 g cukinii
- 100 g szpinaku
- 150 g zielonych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 150 g wędzonej szynki
- 1 łyżka oleju
- 150 ml śmietanki 12%
- 100 g tartego sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić na sitku.
- Pokrojoną w cienkie plasterki cukinię smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.
- Dodać szpinak, a następnie szparagi rozdrobnione na kawałki. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Dusić przez około 5 minut.
- Pokrojoną w paseczki lub kostkę szynkę smażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty.
- W rondelku podgrzać śmietankę, a następnie dodać tarty ser żółty i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na talerze nakładać makaron i warzywa, polewać sosem śmietanowo-serowym.
- Na wierzch posypywać usmażoną szynką.
- Serwować na gorąco.
Najnowsze komentarze