Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- sos holenderski
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 4 jajka
- 1,5 l wody
- 2 łyżki octu
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plasterki szynki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotować sos holenderski według poniższych instrukcji:
- Masło roztopić w rondelku.
- Żółtka wraz z sokiem z cytryny ubić na parze.
- Nie przerywając ubijania, dodać rozpuszczone masło.
- Ubijać do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
- Całość doprawić solą i pieprzem.
- Ugotować jajka w koszulkach według poniższych instrukcji:
- Każde jajko wbić do osobnej miseczki.
- Zagotować w garnku około 1,5 litra wody z dodatkiem octu.
- Łyżką utworzyć wir w gotującej się wodzie, a następnie wlać w niego jajko prosto z miseczki.
- Gotować przez 2-3 minuty. Następnie wyciągnąć jajko przy użyciu łyżki cedzakowej.
- Tę samą czynność powtórzyć z resztą jajek.
- Chleb tostowy opiec w tosterze.
- Na patelni podsmażyć plasterki szynki.
- Na opieczonych kromkach kłaść szynkę i jajko, a następnie polać sosem holenderskim. Posypać solą i pieprzem.
- Podawać na gorąco.
Najnowsze komentarze