Jajka po benedyktyńsku z szynką

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • sos holenderski
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki octu
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki szynki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sos holenderski według poniższych instrukcji:
  • Masło roztopić w rondelku.
  • Żółtka wraz z sokiem z cytryny ubić na parze.
  • Nie przerywając ubijania, dodać rozpuszczone masło.
  • Ubijać do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
  • Całość doprawić solą i pieprzem.
  1. Ugotować jajka w koszulkach według poniższych instrukcji:
  • Każde jajko wbić do osobnej miseczki.
  • Zagotować w garnku około 1,5 litra wody z dodatkiem octu.
  • Łyżką utworzyć wir w gotującej się wodzie, a następnie wlać w niego jajko prosto z miseczki.
  • Gotować przez 2-3 minuty. Następnie wyciągnąć jajko przy użyciu łyżki cedzakowej.
  • Tę samą czynność powtórzyć z resztą jajek.
  1. Chleb tostowy opiec w tosterze.
  2. Na patelni podsmażyć plasterki szynki.
  3. Na opieczonych kromkach kłaść szynkę i jajko, a następnie polać sosem holenderskim. Posypać solą i pieprzem.
  4. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *