Praktyki i staże

Jeżeli chcesz poznać smak pracy w firmie produkcyjnej w branży FMCG, możesz to zrobić w ramach praktyk szkolnych lub studenckich albo na stażu absolwenckim.

Będziesz wykonywać zadania, jakie wykonuje każdy pracownik w określonym dziale produkcyjnym lub niezwiązanym z produkcją, w zależności od Twojego kierunku. Poznanie pracy pod okiem mistrzów zawodu, specyfiki pracy w jednym z największych zakładów mięsnych w Polsce, mogą Ci pomóc podjąć najważniejsze decyzje zawodowe.

Jak się do nas zgłosić?

  • Jeśli jesteś uczniem średniej szkoły o kierunku związanym z żywnością lub gastronomią
  • Jeśli jesteś studentem kierunków związanych z branżą FMCG
  • Jeśli jesteś świeżym absolwentem średniej szkoły lub studiów w branży FMCG

zgłoś się na praktykę lub staż absolwencki, czyli wyślij maila ze swoją propozycją na adres: rekrutacja@zmkania.pl z dopiskiem odpowiednio: Praktyka lub Staż lub zadzwoń pod numer: 32 210 32 47 wew.112

Co Cię czeka po wysłaniu maila?

Odezwiemy się do Ciebie telefonicznie i porozmawiamy albo zaprosimy na spotkanie, jeśli jesteś z okolicy. Ustalimy program praktyk, dostosowany do Twoich oczekiwań i naszych możliwości organizacyjnych.

Z kim współpracujemy przy organizacji staży absolwenckich:

  • Każdy uczeń średniej szkoły na kierunku technolog żywności lub pokrewnym, może się do nas zgłosić na praktykę wakacyjną lub śródroczną.
  • Rozpoczęliśmy współpracę z następującymi uczelniami wyższymi:
    • 1. Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie
    • 2. Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu
    • 3. Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie
    • 4. SGGW w Warszawie
  • Absolwenci, zarejestrowani w powiatowych urzędach pracy, mogą się do nas zgłaszać na staż w ramach umowy Zakładów Mięsnych Henryk Kania SA z pup lub w ramach bonu stażowego.

Zadzwoń do nas – pokażemy Ci możliwości!

Przykładowy Ramowy Program Praktyki/Stażu w Działach Produkcyjnych

  • Przygotowanie i przerabianie mięsa na wędliny i wyroby wędliniarskie, zgodnie z instrukcjami i recepturami, przy zastosowaniu różnego rodzaju maszyn i urządzeń.
  • Przeprowadzanie operacji technologicznych związanych z produkcją wędzonek, kiełbas, kabanosów itp., takich jak: peklowanie mięsa, rozdrabnianie, sporządzanie farszów, nadziewanie osłonek, obróbka termiczna (wędzenie, parzenie, studzenie, pasteryzacja/sterylizacja) itp.;
  • Obsługa maszyn i urządzeń oraz sprzętu i aparatury kontrolno – pomiarowej stosowanych w produkcji przetworów mięsnych;
  • Wykonywanie prac związanych z przygotowaniem produktów gotowych do dystrybucji;
  • Nadzorowanie transportu mięsa i jego przetworów;
  • Sporządzanie dokumentacji magazynowej;
  • Utrzymywanie w należytym stanie sanitarnym maszyn i urządzeń;
  • Mycie i odkażanie pomieszczeń produkcyjnych;
  • Dodatkowo: prowadzenie dokumentacji produkcyjnej i innych rozliczeń technologicznych.

W zależności od kierunku nauki, możesz również odbywać praktykę w innych działach, np. Dziale Technologii, Dziale Jakości lub Dziale Ekspedycji i Logistyki.

Nauka Zawodu Wędliniarz

Gimnazjalisto, właśnie teraz podejmujesz pierwszą decyzję zawodową. Zastanawiasz się: Kim chcę być? Co chcę robić? Kim zostać? Zaplanuj swoją karierę i zostań Mistrzem w Zakładach Mięsnych Henryk Kania SA. Kształć się w zawodzie Wędliniarz.

Dlaczego?

  • Zdobędziesz wysoko specjalistyczny zawód, obecnie bardzo poszukiwany przez pracodawców;
  • Jeśli uzyskasz po szkole tytuł zawodowy, Zakłady Mięsne Henryk Kania zagwarantują Ci pracę.

Co gwarantujemy Ci w czasie praktyk w ramach zasadniczej szkoły zawodowej?

  • W Zakładach Mięsnych Henryk Kania masz szanse zostać mistrzem w zawodzie, bo jesteśmy jednym z najnowocześniejszych zakładów mięsnych w Polsce – warto uczyć się od najlepszych!;
  • W pakiecie dostaniesz nie tylko praktykę zawodową, ale również dodatkowe szkolenia wymagane w branży spożywczej;
  • Dbamy o naszych Praktykantów: u nas zjesz posiłek, otrzymasz opiekę medyczną, na święta dostaniesz paczkę, a na co dzień dostaniesz bezpieczne i higieniczne warunki praktyki:
  • A jeśli w czasie praktyk zawodowych pokażesz nam jaki jesteś ambitny, damy Ci stypendium, poza tym dofinansujemy Ci materiały edukacyjne, a także różne formy rekreacji i wypoczynku;

Naszym Partnerem Edukacyjnym jest Powiatowy Zespół Szkół Nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie przy ul. Szymanowskiego 12.

Znajdź nas na Facebooku, nasz Fanpage to prawdziwemistrzostwo.pl Odwiedź naszą stronę internetową www.zmkania.pl

Zapisz się na praktykę: przyjdź wraz z rodzicem lub innym opiekunem ustawowym i złóż wniosek o praktykę, nasz adres: ul. Korczaka 5, 43-200 Pszczyna.

Zadzwoń pod numer: 32 210 32 47 lub wyślij maila na adres: rekrutacja@zmkania.pl z dopiskiem Nauka Zawodu

 

Opinie stażystów

Basia – staż w dziale HR

Do zgłoszenia się na staż w dziale kadr i płac zachęciła mnie możliwość zdobycia pierwszego doświadczenia zawodowego w dynamicznie rozwijającej się firmie, a także możliwość sprawdzenia w praktyce swoich umiejętności oraz wiedzy z zakresu zarządzania zdobytej na studiach. Mój półroczny staż był dla mnie czasem zdobywania nowych doświadczeń. W tym okresie do moich obowiązków należało wsparcie działu kadr i płac w codziennej pracy, podczas których mogłam poczuć się jak pełnowartościowy członek zespołu. Miałam możliwość zapoznania się z rekrutacją od strony pracodawcy, zdobyłam cenne kwalifikacje zawodowe w zakresie obsługi kadrowo-płacowej i poznałam procesy zachodzące w firmie. Dla mnie staż w ZM Kania okazał się ogromnym wyzwaniem, które uczy samodzielności oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania. Dał mi szansę na naukę pod skrzydłami specjalistów, od których otrzymałam profesjonalne przygotowanie do dalszej drogi zawodowej. Dziś pełnię samodzielne stanowisko gł. specjalisty ds. Kadr i płac i z ciekawością patrzę w przyszłość na kolejne projekty, gdzie zmierzymy się z kolejnymi wyzwaniami.

Justyna – staż w dziale księgowości

Swój półroczny staż w Zakładach Mięsnych Henryk Kania rozpoczęłam w kwietniu 2014r. Odbywałam go w dziale księgowości, gdzie pod pieczą Głównej Księgowej - Pani Ewy Łuczyk oraz jej zastępczyni poszerzałam swoją wiedzę z zakresu rachunkowości i finansów. W trakcie stażu zostały mi powierzone obowiązki w zakresie dekretacji faktur, nadzoru nad prawidłowym obiegiem dokumentów w firmie oraz ich weryfikacja pod względem merytorycznym. Ponadto zajmowałam się również tworzeniem dowodów księgowych oraz ustaleniem zgodności dokumentów w sklepach firmowych. Możliwość odbycia stażu na stanowisku księgowej pozwoliła mi na praktyczne wykorzystanie wiedzy zdobytej na studiach. Po zakończeniu stażu zostałam zatrudniona w ww. spółce, w której pracuję nadal. Miał on zatem bardzo znaczący wpływ na moją dalsza karierę zawodową. Moje zaangażowanie i starania zostały docenione, dzięki czemu dostałam możliwość rozwoju zawodowego, poszerzania wiedzy oraz jej praktycznego wykorzystywania. Praca w Zakładach Mięsnych przysporzyła mi nowych doświadczeń oraz otworzyła wiele perspektyw na przyszłość. Jestem bardzo dumna z faktu, że ścieżkę swojej kariery zawodowej mogłam rozpocząć w tak dużej, znanej i cenionej na rynku spółce , a zwłaszcza z faktu, że dostałam możliwość dalszego rozwoju.

Beata – staż w dziale księgowości

W ramach programu finansowanego środkami z Unii Europejskiej otrzymałam szansę na zmianę swojego życia zawodowego. Zaproponowano mi odbycie stażu w Zakładach Mięsnych Henryk Kania w dziale Księgowości. Było to dla mnie duże wyzwanie, ponieważ mimo wykształcenia związanego z rachunkowością i finansami nigdy nie pracowałam na stanowisku o podobnym profilu. Podejmowałam ten staż pełna obaw z jednej strony, ale miałam również nadzieję, że jest to dla mnie niepowtarzalna okazja na zmianę mojego profilu zawodowego. Staż rozpoczęłam w marcu 2017 roku pod okiem wykwalifikowanej kadry w miłej i sprzyjającej zdobywaniu doświadczenia zawodowego, atmosferze. W trakcie odbywania stażu miałam do czynienia z wieloma aspektami pracy, z jakimi można spotkać się w dziale księgowości. Zajmowałam się między innymi przyjmowaniem dokumentów księgowych, kontrolą ich poprawności formalnej, księgowaniem oraz dekretacją faktur zakupowych i kosztowych, tworzeniem dokumentów PK, księgowaniem zbiorczych list płac oraz innymi zadaniami zleconymi przez przełożonego. Dzisiaj, patrząc z perspektywy czasu, jaki spędziłam na stażu w Zakładach Mięsnych Henryka Kani, wiem, że decyzja o podjęciu tego wyzwania była jak najbardziej słuszna. Po zakończeniu stażu otrzymałam propozycję pozostania w dziale księgowości i kontynuowania swojego rozwoju zawodowego już, jako pracownik a nie stażysta. Było to dla mnie duże wyróżnienie a jednocześnie odebrałam to, jako docenienie mojego zaangażowania w trakcie odbywania stażu.

Katarzyna – staż w dziale HR

Zachęcona wcześniejszymi doświadczeniami w pracy związanej z organizacją szkoleń złożyłam aplikację na staż w Dziale HR w ZM Henryk Kania. Mój staż od razu zaczął się bardzo intensywnie – zajmowałam się m.in. współtworzeniem planów szkoleniowych, współpracą przy identyfikacji  i analizie potrzeb szkoleniowych Firmy, a także współpracą ze szkołami i uczelniami wyższymi  w zakresie odbywania praktyk zawodowych i studenckich. Powierzone mi samodzielne zadania oraz zaufanie ze strony opiekuna pozwoliły mi wykorzystać w pełni swoje umiejętności.  Po trzech miesiącach stażu zostałam zatrudniona na stanowisku asystenta ds. szkoleń i kadr. W dalszym ciągu mogę rozwijać się zawodowo pod okiem specjalistów. Praca w dziale HR pokazała mi jak ważna jest współpraca i komunikacja pomiędzy poszczególnymi działami Firmy. Uzyskane doświadczenie jest bezcenne, dla każdego kto stawia na rozwój osobisty a praca w ZM Henryk Kania SA. umożliwia to każdego dnia!

Sabina
Miczek

Kierownik Działu Kadr i Płac

+48 32 210 32 47 wew. 112