2 porcje
2 godziny

WIEPRZOWINA W CIEŚCIE Z SOSEM ŻURAWINOWYM

Składniki

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 marchewki
  • gorczyca - kilkadziesiąt kulek
  • 1/2 selera korzeniowego
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • 150 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanka mleka
  • 1 jajka
  • 1 białko
  • 1 żółtko
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • 250 g świeżych żurawin

PRZYGOTOWANIE:

1

80 g mąki mieszamy z drożdżami i dodajemy mleko, jajko i mieszamy. Dosypujemy resztę mąki, szczyptę soli i mieszamy ponownie. Dodajemy 50 g masła i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 min.

 

2

50 g masła topimy z łyżką oleju na patelni. Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem a następnie obsmażamy na patelni z każdej strony, aż się zrumieni.




3

Ciasto zagniatamy przez 10 min. a następnie rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Obsmażone mięso smarujemy musztardą, posypujemy zmieloną gorczycą i owijamy ciastem, smarując brzegi białkiem i zlepiamy. Z zewnątrz smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min w 180 stopniach Celsjusza.

4

Marchew i seler obieramy, kroimy w duże słupki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pozostałym olejem i miodem, oprószamy grubą solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa wokół mięsa i pieczemy jeszcze 30 min, mieszając je od czasu do czasu.

5

Bulion mięsny odparowujemy, mieszamy z sosem spod smażenia mięsa. Następnie wrzucamy żurawiny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5–6 min. Polędwicę po krótkim odpoczynku kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i gorącym sosem żurawinowym.

Smacznego!

Polecany produkt:

Polędwiczka Wieprzowa