Składniki
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 2 marchewki
- gorczyca - kilkadziesiąt kulek
- 1/2 selera korzeniowego
- łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
- 150 g mąki
- 25 g drożdży
- 0,5 szklanka mleka
- 1 jajka
- 1 białko
- 1 żółtko
- 0,5 l bulionu wołowego
- 250 g świeżych żurawin
PRZYGOTOWANIE:
1
80 g mąki mieszamy z drożdżami i dodajemy mleko, jajko i mieszamy. Dosypujemy resztę mąki, szczyptę soli i mieszamy ponownie. Dodajemy 50 g masła i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 min.
2

50 g masła topimy z łyżką oleju na patelni. Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem a następnie obsmażamy na patelni z każdej strony, aż się zrumieni.
3
Ciasto zagniatamy przez 10 min. a następnie rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Obsmażone mięso smarujemy musztardą, posypujemy zmieloną gorczycą i owijamy ciastem, smarując brzegi białkiem i zlepiamy. Z zewnątrz smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min w 180 stopniach Celsjusza.
4
Marchew i seler obieramy, kroimy w duże słupki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pozostałym olejem i miodem, oprószamy grubą solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa wokół mięsa i pieczemy jeszcze 30 min, mieszając je od czasu do czasu.
5
Bulion mięsny odparowujemy, mieszamy z sosem spod smażenia mięsa. Następnie wrzucamy żurawiny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5–6 min. Polędwicę po krótkim odpoczynku kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i gorącym sosem żurawinowym.Smacznego!
Polecany produkt: