wtorek, 15 stycznia 2019

Kolejny rok za nami

2018 rok był dla ZM Henryk Kania S.A. okresem intensywnego wzrostu związanego ze skuteczną realizacją przyjętej przez nas strategii rozwoju produktowego. Bardzo istotną rzeczą w tym kontekście był dokonany podział portfolio na określone grupy asortymentowe związane z często niepokrywającymi się z dotychczasowymi kanałami dystrybucji. Dobrym przykładem są przekąski mięsne Henryk Kania Maesto, które należą do bardzo dynamicznie rozwijającej się kategorii, a które mogą być i są dystrybuowane poza typowymi dla wędlin punktami sprzedaży.

Na przestrzeni minionych 12 miesięcy firmowe portfolio zostało rozbudowane także o produkty „bez e” i produkty bezglutenowe oraz linię wędlin (parówki z szynki, schab delikatny, polędwica drobiowa w grafice „Kraina Lodu”) stworzoną z myślą o dzieciach sygnowaną logo Disney’a. W październiku, ta ostatnia została poszerzona o pasztecik i parówki z szynki, a na opakowaniach pojawiły się postacie z kultowej bajki „Auta”. W zakresie wsparcia sprzedaży produktów stworzonych z myślą o dzieciach, prowadziliśmy intensywne działania edukacyjne i promocyjne w sieciach handlowych, a także działania wizerunkowe w mediach internetowych i drukowanych.

W 2018 roku w firmowym portfolio pojawiła się także kolejna, bardzo ważna dla nas nowość – Szynka Ojca. Produkt stworzony na bazie tradycyjnej receptury, ręcznie wiązany i wędzony mieszanką drzew owocowych. Utożsamiający w sobie kluczowe wartości dla naszej firmy – czyli tradycję, jakość, historię i rodzinność. Wprowadzeniu Szynki Ojca na rynek towarzyszyły i towarzyszyć będą w 2019 roku szerokie działania reklamowe i PR-owe.

Portfolio produktowe Spółki zyskało również nowe smaki kabanosów pod marką Henryk Kania Maestro, a także kolejne produkty plastrowane. Oba segmenty będą w dalszym ciągu intensywnie rozwijane i w najbliższych miesiącach spodziewać się należy kolejnych nowości asortymentowych.

Prowadziliśmy również intensywne prace w zakresie opakowań swoich produktów. Efektem były zarówno nowe i innowacyjne formy opakowań, jak i redukcja kosztów ponoszonych w związku z pakowaniem wyrobów gotowych. Rozwijaliśmy także współprace cobrandingowe m.in. z takimi markami jak Develey Polska oraz Energylandia.

Podsumowując 2018 rok warto wspomnieć również o kilku społecznych projektach, które realizowaliśmy. Kontynuowaliśmy rozpoczętą w 2016 roku współpracę ze Śląskim Bankiem Żywności przekazując tam w ciągu roku ponad 50 ton pełnowartościowych produktów. Byliśmy także partnerem Fundacji Otylii Jędrzejczak, którą to współpracę będziemy kontynuować także w roku 2019. Co więcej, zainaugurowaliśmy z powodzeniem działania w zakresie wolontariatu pracowniczego malując pomieszczenia w pszczyńskim domu dziecka. Zrealizowaliśmy również z Disney’em regionalny konkurs dla szkół podstawowych w gminie Pszczyna i gminach ościennych „Pomysł na pyszne śniadanie”, w którym udział wzięło blisko 500 dzieci. Zostaliśmy także partnerem Akademii piłkarskiej Górnika Zabrze, kolejny raz angażując się tym samym w pomoc najmłodszym.

W 2019 roku dalej zamierzamy rozwijać gamę oferowanych produktów plastrowanych, a także kontynuować rozwój produktowy w nowych kategoriach i segmentach rynku. Planujemy także kontynuowanie poszerzania dotychczasowych kanałów sprzedaży oraz rozwój trwających współprac cobrandingowych i pozyskanie kolejnych partnerów do wspólnych działań handlowo-marketingowych. Zwiększymy także udziały sprzedaży zagranicznej nie tylko poprzez wzrosty sprzedaży w krajach, w których już jesteśmy obecni, ale także poprzez wejście na nowe rynki – także poza Europą. Przed nami więc kolejne wyzwania i czas intensywnej pracy.

PR & Marketing Manager