4 porcje
2,5 godziny

BIGOS TRADYCYJNY Z KIEŁBASĄ MYŚLIWSKĄ

Składniki

  • kiszona kapusta / 1,5 kg
  • kiełbasa mysliwska / 2 kawałki pokrojone w plasterki
  • łopatka wieprzowa/ 250 g , pokrojonej w kostkę
  • boczek / 100 g , pokrojonego w kostkę
  • cebula / 2 sztuki, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • czerwone wino / 150 ml
  • suszone grzyby / 100 g
  • suszone śliwki / 100 g
  • liście laurowe / 3 szt
  • ziele angielskiego / 4 ziarna
  • majeranek / 1 łyżeczka
  • sól i pieprz / do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotować składniki: kiełbasę pokroić w plastry, łopatkę oraz boczek w kostkę, cebulę drobno posiekać.
2. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).
3. Zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić. Po ostudzeniu odcedzić i pokroić w małe kawałki.
4. Cebulę i kiełbasę myśliwską podsmażyć na złocisty kolor.
5. Wołowinę, łopatkę i boczek gotować w osobnym garnku około 20 minut, a następnie mięso odcedzić.
6. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby, suszone śliwki, mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok 25 minut. Nadmiar wody należy odlać.
7. Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.
8. gotowy bigos dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godzinę. Podczas gotowania należy pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy - podlać wodą z grzybów.

Smacznego!

Polecany produkt: