2 porcje
1 godzina

BURGERY DLA DZIECI

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BUŁKI
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 350 ml letniego mleka
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1/6 łyżeczki soli
  • łyżka sezamu
  • 40 g drożdży świeżych
  • jajko do posmarowania bułeczek
  • SKŁADNIKI NA BURGERY
  • 1 opakowanie Parówki z szynki- Henryk Kania
  • 5 bułek do burgerów
  • 2 bataty
  • 1 mały burak
  • 1 mała cukinia
  • łyżka sezamu
  • 1 mango
  • świeża bazylia
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

PRZEPIS NA BUŁKI

1

Do misy robota wsyp mąkę, zrób wgłębienie, wsyp pokruszone drożdże. W wgłębienie wlej 100 ml ciepłego ale nie gorącego mleka i wymieszaj z drożdżami i częścią mąki. Pozostaw na 20 minut, aż rozczyn podwoi objętość.


2

Masło stop w rondelku. Dodaj pozostałe składniki, masło i wyrabiaj robotem na jednolite ciasto. Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 30 minut.





3

Ciasto podziel na 8 części uformuj kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Pieczemy 30 minut temp. 170-180 stopni C. Studzimy na kratce.


PRZEPIS NA BURGERY

4

Parówki natnij na cztery części po każdej ze stron. Cukinię i buraczka zetnij na mandolinie na cienkie plasterki.

5

Bataty obierz ze skórki, pokrój na frytki i smaż na złoty kolor. Mango obierz ze skóry, usuń pestkę i zmiksuj miąższ.

6

Na gorący olej rzepakowy wrzuć ostrożnie plasterki warzyw i smaż do momentu aż będą delikatnie się złocić. Wyjmij łyżką cedzakową na papier i odsącz.

7

Parówki również usmaż na rumiany kolor. Usmażoną cukinię wymieszaj z łyżką sezamu, tak aby chipsy były otulone ziarnami.

8

Bułeczki kroimy na pół, smarujemy ketchupem z mango, układamy składniki w dowolnej kolejności i przykrywamy górą bułeczki. Dodatkowo możesz dodać świeże zioła, jak np. bazylia.

Autor przepisu:


Smacznego!