2 porcje
2 godziny

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z PARÓWKAMI

Składniki

  • na ciasto
  • 300g mąki tortowej
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 1 jajko
  • 35 g miękkiego masła
  • dodatkowo
  • 2-3 opakowania Parówek z Szynki z linii Disney Kitchen Henryk Kania

1

W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z ciepłym mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.


2

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.





3

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.


4

Przy użyciu np. nożyka do pizzy z ciasta wycinamy mniejsze prostokąty – o długości takiej jak parówka i szerokości umożliwiającej dokładne owinięcie parówki.


5

Parówki owijamy dokładnie w ciasto tworząc wałek.


6

Rolki z ciasta przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nacinamy ciasto, tak aby przeciąć parówkę ale nie przeciąć do końca ciasta i odwracamy każdy nacięty kawałek na przemian tak, aby parówka była skierowana ku górze. Ja z jednej rolki z parówką robiłam 2 bułeczki.


7

Parówki owijamy dokładnie w ciasto tworząc wałek. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.


Smacznego!

Autor przepisu: