2 porcje
1 godzina

GULASZ Z SOCZEWICY Z KIEŁBASKAMI WIEDEŃSKIMI

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 łyżki czerwonego oleju palmowego
  • 2 marchewki
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 340 g przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki ryżu/ 1 torebka ryżu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie Kiełbasek wiedeńskich od Maestro Henryk Kania

PRZYGOTOWANIE:

1

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju palmowym. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebuli, smażymy jeszcze około 2 minuty.


2

Następnie dodajemy do cebuli i marchewki wodę, sok pomidorowy i przecier, a także wypłukaną soczewicę i ryż.





3

Mieszamy, dodajemy przyprawy i przykrywamy pokrywką. Dusimy do momentu aż soczewica nie zacznie się rozpadać.

4

Kiełbaski wiedeńskie kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do gulaszu. Dusimy razem około 5 minut. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!

Autor: