2 porcje
1,5 godziny

DROŻDŻOWE PIEROŻKI

Składniki

  • Na farsz
  • 500 g pieczarek
  • 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania
  • 3 łyżki startego twardego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 żółtej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Na ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 i 1/2 g drożdży instant
  • mała szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny
  • niespełna szklanka mleka
  • 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków

Przygotowanie farszu:

1

Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oleju z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem.

 

2

Gdy papryka ładnie zmięknie, a pieczarki wyraźnie zmaleją próbujemy farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy starty żółty ser, mieszamy.

 


Przygotowanie ciasta:

3

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, szczyptę soli, cukier, posiekane masło lub margarynę i mleko.

 

4

Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno wyjść plastycznie miękkie (nie za twarde i nie klejące). W razie potrzeby podczas wyrabiania dłoń posypujemy mąką (nie sypiemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie dodać jej za dużo).

 

5

Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na środek nakładamy farsz i sklejamy pierożki (brzegi można przyozdobić widelcem, choć wzorek będzie mało widoczny po upieczeniu. Przy dużych pierogach lepiej go widać). Pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem.

 

6

Pierogi pieczemy w nagrzany do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół lub termoobieg, środkowy poziom). Czas pieczenia zależy od ustawień piekarnika. Pierożki mają być pięknie złote (przeważnie wystarczy około 20-25 minut grzanie góra-dół i pod koniec termoobieg lub krócej na samym termoobiegu).

 

AUTOR PRZEPISU: