4 porcje
1 godzina

LASAGNE Z KABANOSAMI MAESTRO

Składniki

  • Kabanosy Maestro - 360 g
  • Makaron Lasagne - 500 g
  • Cebula - 1 duża
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Żółty ser w plastrach - 150 g
  • Koncentrat pomidorowy - 100 g
  • Masło - 250 g
  • Mąka pszenna - 200 g
  • Mleko - 250 ml
  • Marchewka - 150 g
  • Seler naciowy - 150 g
  • Pomidory - 3 średnie
  • Koncentrat pomidorowy - 100 g
  • Zioła prowansalskie - do smaku
  • Gałka muszkatołowa - do smaku
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Oliwa

PRZYGOTOWANIE:

1

Kabanosy kroimy na drobną kosteczkę lub w plasterki.


2

W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając dolewamy mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.





3

Cebukę, czosnek i seler kroimy w kostkę a marchewkę trzemy na grubych oczkach i mieszając dodajemy do przygotowanej bazy.

4

Kabanosy podsmażamy na patalni, a gdy już się zarumienią przekładamy do rondla z bazą i dodajemy zblendowane pomidory wraz z koncentratem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Całość dusimy do uzyskania odpowiedniej gęstości.

5

W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy warstę makaronu, sosu z kabanosami i beszamelem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

6

Na koniec na samej górze układamy plastry sera. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!