Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego)
- 3 pełne garści ulubionych warzyw na patelnię
- około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania
- 2 jajka klasy M
- 3 pełne łyżki białego serka naturalnego
- 3 łyżki startego żółtego sera
- olej do podsmażenia warzyw
- świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
- sól do smaku
- sezam do obsypania tart
PRZYGOTOWANIE:
1
Rozwijamy ciasto francuskie. Formy na mini tarty smarujemy masłem lub margaryną.Odcinamy kawałki ciasta i układamy do foremek dociskając tak, aby ciasto wypełniło całą foremkę. Odcinamy nadmiar ciasta. Z reszty ciasta wycinamy paseczki, z którym zrobimy kratkę na mini tartach.
2

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy nasze warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę żywiecką. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i jeszcze chwilę smażymy (do miękkości warzyw). Uwaga! Większe kawałki warzyw podczas smażenia rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
3
Tak przygotowane warzywa z kiełbasą przekładamy do miski, dodajemy biały serek, całe jajko i starty żółty ser. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Masą wypełniamy nasze mini tarty. Każdą ozdabiamy paskami ciasta francuskiego tworząc kratkę (dociśnijcie paski do brzegów, aby ciasto się zlepiło).
4
Każdą mini tartę smarujemy rozbełtanym jajkiem (robimy to delikatnie pędzelkiem) i posypujemy sezamem. Nasze mini tarty pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Tarty powinny się ładnie zarumienić, a farsz ściąć. Czas pieczenia około 25-30 minut (tarty należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
5
Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką podajemy w towarzystwie sosów. Polecam domowy sos czosnkowy.
Smacznego!
AUTOR PRZEPISU: