Składniki
- główka młodej kapusty (ok 600g)
- 1/2 szklanki wody
- 80g masła
- 1 pętko kiełbasy śląskiej, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania
- 80g masła
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
1
Kapustę kroimy na 4 części i wycinamy twardy głąb. Następnie ją szatkujemy i wrzucamy do głębokiej patelni. Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
2

Na mniejszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i smażymy około 3 - 4 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i smażymy jeszcze chwilę.
3
Do miękkiej kapusty dodajemy masło z kiełbasą, koperek, a także cukier, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze chwilę do połączenia składników.
4
Młoda kapusta zasmażana jest gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub jedzona samodzielnie.
Smacznego!
Autor przepisu: