Składniki
- SKŁADNIKI NA BUŁKI
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 350 ml letniego mleka
- 2 czubate łyżki masła
- 1/6 łyżeczki soli
- łyżka sezamu
- 40 g drożdży świeżych
- jajko do posmarowania bułeczek
- SKŁADNIKI NA BURGERY
- 1 opakowanie Parówki z szynki- Henryk Kania
- 5 bułek do burgerów
- 2 bataty
- 1 mały burak
- 1 mała cukinia
- łyżka sezamu
- 1 mango
- świeża bazylia
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
PRZEPIS NA BUŁKI1
Do misy robota wsyp mąkę, zrób wgłębienie, wsyp pokruszone drożdże. W wgłębienie wlej 100 ml ciepłego ale nie gorącego mleka i wymieszaj z drożdżami i częścią mąki. Pozostaw na 20 minut, aż rozczyn podwoi objętość.
2

Masło stop w rondelku. Dodaj pozostałe składniki, masło i wyrabiaj robotem na jednolite ciasto. Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 30 minut.
3
Ciasto podziel na 8 części uformuj kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Pieczemy 30 minut temp. 170-180 stopni C. Studzimy na kratce.
PRZEPIS NA BURGERY
4
Parówki natnij na cztery części po każdej ze stron. Cukinię i buraczka zetnij na mandolinie na cienkie plasterki.
5
Bataty obierz ze skórki, pokrój na frytki i smaż na złoty kolor. Mango obierz ze skóry, usuń pestkę i zmiksuj miąższ.
6
Na gorący olej rzepakowy wrzuć ostrożnie plasterki warzyw i smaż do momentu aż będą delikatnie się złocić. Wyjmij łyżką cedzakową na papier i odsącz.
7
Parówki również usmaż na rumiany kolor. Usmażoną cukinię wymieszaj z łyżką sezamu, tak aby chipsy były otulone ziarnami.8
Bułeczki kroimy na pół, smarujemy ketchupem z mango, układamy składniki w dowolnej kolejności i przykrywamy górą bułeczki. Dodatkowo możesz dodać świeże zioła, jak np. bazylia.
Autor przepisu:
Smacznego!