2 porcje
1 godzina

ORKISZOWA TARTA Z PARÓWKAMI MAESTRO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typu 1050
  • 1 jajko
  • sól morska
  • 100g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • NADZIENIE:
  • 3 parówki Maestro Classic
  • 2 jajka
  • 1 kubek (200g) śmietany 30%
  • kilka pomidorków koktajkowych
  • pieprz, sól morska
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Wszystkie składniki na ciasto wyrób w rękach.

2. Gdy składniki się połączą w jedną kulę, zawiń w folię aluminiową i odłóz do lodówki na conajmniej 30minut.

3. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180stopni, a ciasto wyłóż na lekko opruszony mąką stół i rozwałkuj. Przełóż na wysmarowaną masłem formę (to co wystaje oderwij i doklej w miejscach, gdzie ciasta zabrakło).

4. Zrób dziurki widelcem i podpiecz przez 15 minut.

5. W tym czasie przygotuj nadzienie.  Jajka rozbełtaj widelcem, dolej śmietanę, dodaj pieprz, sól i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj.

6. Podpieczony spód tarty wyciągnij z piekarnika, wyłóż na niego pokrojone na 12 części parówki.

7. Zalej masą jajeczno-śmietanową i nałóż plasterki pomidorków.

8. Przygotowaną tartę włóż jeszcze do piekarnika na około 20-25 minut (aż masa się zetnie).