4 porcje
1,5 godziny

IMPREZOWE PARÓWKI W CIEŚCIE

Składniki

  • 3 opakowania parówek z szynki Maestro Henryk Kania
  • Ciasto
  • 350 g mąki typ 00
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

1

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Mieszankę tę odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.

 

2

W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie potrwa około 8 minut.





 

3

Ciasto odstawiamy na około 20 minut, w tym czasie nieco urośnie, a gluten zacznie robić swoje.

 

4

Następnie ciasto wykładamy na blat, możemy je nieco oprószyć mąką. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy długie pasy na szerokość parówki. Każdą z parówek zawijamy w kawałek ciasta i odcinamy nadmiar. Parówka musi być zawinięta w 1 warstwę ciasta.

 

5

Kiedy każdą z parówek mamy już owiniętą ciastem kroimy je na 3 równie części.

 

6

Okrągłe naczynie smarujemy tłuszczem i układamy nasze parówki, zaczynając od brzegów. Naczynie nie może mieć średnicy większej niż 24 cm.

 

7

Parówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 25-30 minut. Podajemy z ulubionym sosem.

 

Smacznego!

Autor przepisu: