1 porcja
15 minut

OMLET NA SŁONO Z PARÓWKĄ

Składniki

  • 2 parówki z szynki Henryk Kania
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • cebula
  • pomidor koktajlowy
  • brokuł
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Parówki przecinamy wzdłuż, z jednej strony nie docinając do końca. Tak przecięte układamy na patelni jakbyśmy robili ramę do obrazka.


2

Na patelnię, a właściwie na środek naszej ramki z parówki wlewamy masło klarowane, układamy na nim plasterek cebuli, różyczkę brokuła i pomidorka koktajlowego. Właściwie możecie tutaj dodać to, co sami uważacie za stosowne. Obraz na omlecie to Wasz obraz, którego to Wy jesteście autorami.



3

Jajka ubijamy trzepaczką, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza Do lekko ubitych jaj dodajemy łyżkę mąki, sól i pieprz i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Tak przygotowaną masę wlewamy ostrożnie na warzywa. Źródło ciepła powinno być duże, żeby jajka szybko się ścięły i nie wylały poza ramkę. W razie konieczności możecie pomóc sobie wykałaczkami, żeby spiąć ramkę.


4

Kiedy jaja zetną się na tyle, że nie będą mogły się już rozlać, zmniejszamy źródło ciepła do minimum. Omlet smażymy pod przykryciem do momentu aż się całkowicie zetnie. Po usmażeniu ozdabiamy dodatkowo szczypiorkiem.


Smacznego!

Autor przepisu: