4 porcje
40 minut

PASZTECIKI A'LA SZCZECIŃSKIE Z PARÓWKĄ

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30g drożdży (świeżych)
  • 250 ml ciepłego mleka/wody
  • 2 jajka
  • 60 roztopionego tłuszczu
  • Dodatkowo:
  • około 10 parówek (mnie z szynki Henryka Kani)
  • Ponadto:
  • olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1

Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka/wody i 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.

 

2

Do rozczynu dodać pozostałe mleko/wodę, mąkę, sól oraz jajka. Całość wymieszać łyżką, a następnie do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło.




3

Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na kształt prostokąta) i podzielić na kilkanaście części tak, aby każdym kawałkiem mogła swobodnie zawinąć się parówka (można też oblepiać je ciastem).

4

Owinięte parówki odstawić (pod przykryciem) na 10 minut, aby troszkę podrosły. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać.

Smacznego!

Autor:

Polecany produkt:

Parówki z szynki