2 porcje
40 minut

TARTELINKI LOTARYŃSKIE Z PARÓWKĄ NA BLASZCE

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 parówki Maestro
  • sól ziołowa, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • 200 g żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane ziemniaki należy zetrzeć na grubej tarce, a następnie dodać mąkę, jajko oraz przyprawy do smaku.

2. Wymieszane składniki przełożyć do małych foremek do pieczenia tarty i włożyć do piekarnika o temperaturze 185 stopni C. na ok. 20 minut.

3. Parówki pokroić w kostkę i smażyć na maśle przez kilka minut.

4. Do upieczonych spodów wrzucić podsmażone parówki oraz starty ser i całość zapiec ponownie przez około 12 minut.