2 porcje
30 minut

PIZZA Z PATELNI Z KIEŁBASĄ I SEREM (BEZ DROŻDŻY)

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli
  • Dodatki
  • solidna garść sera mozzarella
  • 5-6 większych pieczarek
  • 2 kiełbasy śląskie
  • sos do pizzy

PRZYGOTOWANIE:

1

Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odłożyć na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie pokroić drobno pieczarki i kiełbasę w kostkę. Podsmażyć na patelni.


2

Ciasto rozwałkować na odpowiednią wielkość patelni. Zimną patelnię lekko przesmarować oliwą, na niej ułożyć ciasto. Podsmażać ciasto na małym płomieniu d czasu, aż spód się zarumieni.





3

Następnie ciasto obrócić na drugą stronę, posmarować sosem pomidorowym, posypać serem mozzarella. Później położyć przesmażony wcześniej farsz, na wierzch posypać odrobiną sera.


4

Patelnię przykryć pokrywką i smażyć pizzę na małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Gotową pizze zdjąć z ognia.


Smacznego!

AUTOR PRZEPISU: