Konkurs
2 porcje
20 minut

SAŁATKA Z CHIPSAMI Z KIEŁBASY KRAKOWSKIEJ ORAZ SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ „PIAST GLIWICE”

Składniki

  • 2 garści rukoli
  • 1/2 opakowania Kiełbasy Krakowskiej Maestro Henryk Kania w plasterkach
  • 1 papryka czerwona
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 3 łyżki owoców goji
  • SKŁADNIKI NA DRESSING
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • szczypta mielonych płatków chilli
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.


2

Plasterki kiełbasy krakowskiej przekrawamy na ćwiartki, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół). Całość pieczemy przez około 15 minut. Upieczone chipsy wysypujemy na ręcznik papierowy i odstawiamy na kilka minut, aż przestygną i staną się chrupiące.



3

Owoce goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.


4

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją na wąskie, krótkie paseczki.


5

Suszone pomidory kroimy w paseczki.


6

Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.


7

Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, paprykę, ser z niebieską pleśnią oraz owoce goji – dodawane składniki polewamy jednocześnie przygotowanym dressingiem. Na koniec całość posypujemy chipsami z kiełbasy krakowskiej.


Smacznego!

Autor: