Konkurs
4 porcje
30 minut

SAŁATKA Z CHLEBEM KUKURYDZIANYM JAGIELLONIA BIAŁYSTOK

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
  • 3 garści rukoli
  • 4 Kabanosy Pieczone Pikantne Maestro Henryk Kania
  • 80 g sera gouda z papryką chili w plasterkach
  • 3 kromki chleba kukurydzianego (2 łyżki oleju z ryżu, 1 płaska łyżka curry, 3 ząbki czosnku)
  • 10 czerwonych pomidorków śliwkowych
  • 10 żółtych pomidorków śliwkowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 5-6 łyżki oleju z ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałeczek czerwonej papryczki chili ok. 2 cm długości
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.


2

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na grubsze plastry czosnkiem, a następnie posypujemy go przyprawą curry. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.




3

Kabanosy kroimy na cienkie plasterki (około 3 mm grubości).


4

Plastry sera gouda kroimy na prostokątne kawałeczku lub wykrawamy kółeczka przy pomocy np. korka od butelki lub kieliszka do wódki.


5

Obie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.


6

Pomidorki przekrawamy na połówki


7

Tuż przed podaniem, na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a następnie polewamy ją przygotowanym dressingiem.


Smacznego!

Autor: