4 porcje
1 godzina

PYZY NADZIEWANE SZYNKĄ WĘDZONĄ MAESTRO

Składniki

  • 3 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • Nadzienie :
  • 100 dag szynki
  • posiekana cebula,
  • 1 jajo.
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Surowe ziemniaki obrać, opłukać i 1/3 ziemniaków gotować ok 20-25 minut.
2. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
3. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć (płyn odstawić na 15 minut, powstałą w tym czasie warstwę krochmalu dodać do ziemniaków).
4. Dodać ugotowane,utłuczone ziemniaki. 
5. Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać uzyskując jednolitą masę.
6. Z masy formować kule wielkości średniego jabłka, spłaszczyć, na środek nałożyć nadzienie i uformować pyzy. 
7. Wkładać je pojedynczo do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 15-20 minut.
8. Wyjąć łyżką cedzakową. ułożyć na półmisku. Polać stopionym masłem, sosem lub podsmażoną cebulką.

NADZIENIE:

Szynkę drobno pokroić, dodać posiekaną cebulę, wbić jajo. Doprawić pieprzem.
Wymieszać.