4 porcje
1,5 godziny

ROLADY WIEPRZOWE Z KABANOSEM

Składniki

  • Mięso wieprzowe z szynki - 50 dag
  • Kabanosy Pieczone Maestro Henryk Kania - 2 sztuki
  • Musztarda - 1 łyżeczka na 1 sztukę rolady
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 2 sztuka
  • Ogórki kiszone - 1 pasek na 1 sztukę rolady
  • Papryka czerwona
  • Papryka zielona
  • Sól (do smaku)
  • Pieprz (do smaku)
  • Margaryna - na dno prytfanny
  • Woda - do podlewania rolad

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 4-5 plastrów, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.

2. Następnie każdy płat mięsa natrzeć musztardą oraz ułożyć po kawałku kabanosa, po słupku zielonej i czerwonej papryki oraz cebulę pokrojąną w drobną kostkę.

3. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. 

4. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażyć z dwóch stron.

5. Rolady piec na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.

SOS:

Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały podczas pieczenia wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując. Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".