4 porcje
20 minut

SAŁATKA "WISŁA KRAKÓW" Z BORÓWKAMI

Składniki

  • 2 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 120 g kabanosów Maestro Henryk Kania Symfonia Wędzona
  • 120 g sera camembert
  • 3/4 szklanki borówek
  • 3/4 szklanki czerwonych porzeczek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 5-6 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki octu winnego białego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.

 

2

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.







 

3

Kabanosy kroimy na kawałki długości około 1 cm.

 

4

Ser camembert kroimy na mniejsze kawałeczki.

 

5

Porzeczki pozbawiamy szypułek.

 

6

Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałaty, kabanosy, borówki, porzeczki oraz ser. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.

 

Smacznego!

Autor: