Składniki
- ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- farsz
- 180 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
- 3 łyżki posiekanego pora
- 350 g pieczarek
- 250 g kapusty
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
- łyżka oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło - dodajcie dobre masło, szybko zagniatamy. Dodajemy jajko rozbełtane widelcem z jogurtem, przekładamy do mąki ze szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto chowamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy por i poszatkowaną kapustę, wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Szynkę kroimy w grubsze plastry, potem na kawałki - słupki i podsmażamy. Dodajemy do kapusty, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładamy do miski i dodajemy jajka wymieszane z jogurtem i mieszamy, wsypujemy 100 g żółtego sera i ponownie mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, przygotowujemy formę do tarty i smarujemy ją masłem, rozprowadzamy dłońmi ciasto na całej powierzchni formy wraz z bokami. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 15 minut, następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy, aby przestygła. Wykładamy masę i posypujemy resztą startego sera żółtego.
Pieczemy jeszcze 40 minut, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy tartę i zostawiamy ją na 10 minut, aby odpoczęła i możemy podawać.
Smacznego.
AUTOR PRZEPISU: