4 porcje
2,5 godziny

TARTA Z KAPUSTĄ I SZYNKĄ

Składniki

  • ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • farsz
  • 180 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
  • 3 łyżki posiekanego pora
  • 350 g pieczarek
  • 250 g kapusty
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło - dodajcie dobre masło, szybko zagniatamy. Dodajemy jajko rozbełtane widelcem z jogurtem, przekładamy do mąki ze szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto chowamy na 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy por i poszatkowaną kapustę, wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Szynkę kroimy w grubsze plastry, potem na kawałki - słupki i podsmażamy. Dodajemy do kapusty, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładamy do miski i dodajemy jajka wymieszane z jogurtem i mieszamy, wsypujemy 100 g żółtego sera i ponownie mieszamy.

Ciasto wyciągamy z lodówki, przygotowujemy formę do tarty i smarujemy ją masłem, rozprowadzamy dłońmi ciasto na całej powierzchni formy wraz z bokami. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 15 minut, następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy, aby przestygła. Wykładamy masę i posypujemy resztą startego sera żółtego.

Pieczemy jeszcze 40 minut, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy tartę i zostawiamy ją na 10 minut, aby odpoczęła i możemy podawać. 
Smacznego.

AUTOR PRZEPISU: