4 porcje
1 godzina

WIEJSKA TARTA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I LEŚNYMI GRZYBAMI

Składniki

  • ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • nadzienie:
  • 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
  • 250 g białej kiełbasy Henryk Kania
  • 2 białe części pora
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • sos:
  • 150 g kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 150 g startego sera cheddar
  • 2 łyżki świeżych posiekanych ziół (np. natka pietruszki, majeranek)
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE CIASTA

1

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko wyrabiamy aż utworzą się okruszki przypominające bułkę tartą. Wtedy dodajemy tyle wody, by składniki się połączyły i otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.


PRZYGOTOWANIE NADZIENIA

2

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy grzyby pokrojone w dość grube plasterki. Gdy grzyby odparują i lekko się przyrumienią dodajemy do nich białą kiełbasę i pora pokrojone w plasterki oraz odrobinę soli – możemy też dodać jeszcze jedną łyżkę oleju. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni, a por zmięknie. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz świeże zioła. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Nadzienie odstawiamy żeby przestygło.


PRZYGOTOWANIE SOSU

3

W misce mieszamy jajka ze śmietaną i chrzanem, dodajemy starty ser i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


4

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy do pieczenia tart o średnicy 24 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika.


5

Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa, które zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujmy pokruszonym wędzonym serem.


6

Tarte zapiekamy ok. 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanymi ziołami.


Smacznego!

Autor przepisu: