Składniki
- ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- nadzienie:
- 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
- 250 g białej kiełbasy Henryk Kania
- 2 białe części pora
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- sos:
- 150 g kwaśniej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka chrzanu
- 150 g startego sera cheddar
- 2 łyżki świeżych posiekanych ziół (np. natka pietruszki, majeranek)
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE CIASTA
1
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko wyrabiamy aż utworzą się okruszki przypominające bułkę tartą. Wtedy dodajemy tyle wody, by składniki się połączyły i otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
2

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy grzyby pokrojone w dość grube plasterki. Gdy grzyby odparują i lekko się przyrumienią dodajemy do nich białą kiełbasę i pora pokrojone w plasterki oraz odrobinę soli – możemy też dodać jeszcze jedną łyżkę oleju. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni, a por zmięknie. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz świeże zioła. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Nadzienie odstawiamy żeby przestygło.
PRZYGOTOWANIE SOSU
3
W misce mieszamy jajka ze śmietaną i chrzanem, dodajemy starty ser i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy do pieczenia tart o średnicy 24 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
5
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa, które zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujmy pokruszonym wędzonym serem.
6
Tarte zapiekamy ok. 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanymi ziołami.
Smacznego!
Autor przepisu: