4 porcje
20 minut

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Z SZYNKĄ MAESTRO

Składniki

  • jaja – 4 szt.
  • szynka wędzona Maestro – 8 plasterków
  • tosty – 4 kromki
  • masło
  • ocet – 1-2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • sos holenderski

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i ocet winny
2. Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem octu winnego wrzucamy jako bezpośrednio po rozbiciu skorupki
3. Jajko gotujemy ok 3 minuty, ale nie dłużej niż 4 minuty delikatnie mieszając wodę w celu "zawinięcia" białka na żółtko

TOSTY:

4. Przygotowujemy tosty, które smarujemy masłem
5. Na każdym toście układamy szynkę, jajko oraz polewamy sosem. Całość posypujemy szczypiorkiem.
6. Podajemy z sosem holenderskim.

Smacznego!

Polecany produkt: