4 porcje
40 minut

JAJKA PO SZKOCKU

Składniki

  • jajko - 7 szt.
  • biała kiełbasa surowa - 450g
  • cebula - 2 szt.
  • musztarda - 1 łyżka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • olej - 0,5 l
  • sól - do smaku
  • pieprz świeżo zmielony - do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Pięć jajek ugotować na półtwardo. Następnie obrać i ostudzić.
2. Białą kiełbasę obrać, dodać jedno jajko i wyrobić na ciasto.
3. Do kiełbasy dodać musztardę, pokrojoną cebulę oraz natke pietruszki i wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
4. Przygotowane mięso podzielić na 4 porcje i spłaszczyć je na placki, w które należy zawinąć jajka oprószone mąką.
5. Każde jajko owinięte mięsem oprószyć mąką i panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej.
6. Opanierowane jajka smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Oprószyć szczypiorkiem.

Smacznego!