2 porcje
15 minut

KANAPKA MONTE CRISTO

Składniki

  • 4 kromki jasnego pieczywa tostowego
  • 4 plastry żółtego sera, najlepiej użyć sera o wyrazistym smaku
  • 2 plastry szynki, u mnie Szynka Ojca Henryk Kania
  • 1 duże jajko
  • masło klarowane
  • Opcjonalnie
  • cukier puder
  • dżem

PRZYGOTOWANIE:

1

Na kromce jasnego pieczywa układamy plaster sera żółtego, na nim układamy plaster szynki, ponownie żółty ser i całość przykrywamy kolejną kromką jasnego pieczywa.


2

W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i maczamy w nim przygotowane wcześniej kanapki z szynką i serem.





3

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i układamy na nim kanapki. Obsmażamy je z 2 stron na złoty kolor.


4

Kanapka Monte Cristo może być podana z cukrem pudrem i dżemem, polecam również sos z musztardy francuskiej.

Autor przepisu:


Smacznego!