2 porcje
40 minut

PIEROGI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

Składniki

  • CIASTO
  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 560 g wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki soli
  • FARSZ
  • gotowane mięso z kurczaka (1 cały kurczak)
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • OKRASA
  • boczek duński Henryk Kania

CIASTO:

1

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i zalewamy wrzątkiem. Żeby się nie poparzyć ciasto na początku mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy już nieco ostygnie wyrabiamy je aż stanie się jednolite.


2

Tak przygotowane ciasto na pierogi wkładamy do folii i odstawiamy na 20 minut, aby gluten się uaktywnił.





FARSZ:

3

Cebulkę kroimy w półplasterki i podsmażamy razem z pieczarkami pokrojonymi na 6 części.


4

Mięso, cebulę i pieczarki mielimy w maszynce. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


5

Ciasto na pierogi wałkujemy na placek o grubości około 2 mm i wycinamy z niego kółka, następnie na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy boki.


6

Gotujemy w osolonym wrzątku, około 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. To świetna okrasa dla naszych pierogów.


Smacznego!

Autor przepisu: