3 porcje
1,5 godziny

PRECEL ZAWIJANY Z PARÓWKĄ

Składniki

  • 6 parówek od Henryka Kani
  • sól gruboziarnista - do posypania
  • sos pomidorowy/ketchup
  • CIASTO
  • mąka - 0,35 kg
  • ciepłe mleko - 3/4 szklanka
  • drożdże - 15 g
  • olej - 5 łyżek
  • cukier - 3 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • jajko - 2 szt.

PRZYGOTOWANIE:

1

Z drożdży, odrobiny mleka, łyżeczki cukru oraz łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą i resztą cukru. Dodajemy mleko, jajko, zaczyn oraz olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto.


2

Wyrobione ciasto odstawiamy pod ścierką do wyrośnięcia (do 30 minut). Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość max. 3 milimetrów.




3

Kroimy długie pasu o szerokości ok 4 cm. Parówki zawijamy w pasy (po skosie). Zawinięte precle odkładamy jeszcze raz do wyrośnięcia (ok 30 minut).

4

Precle układamy na papierze do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wyrośnięte precle. Posypujemy gruboziarnistą solą.

5

Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!