2 porcje
50 minut

SZYNKA ZAPIEKANA Z JAJKAMI

Składniki

  • 115 g startego sera cheddar
  • 3 jajka
  • 115 g śmietanki 30%
  • 150 g szynki Ojca ZM Henryk Kania
  • 1 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ brokuły
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • masło do posmarowania kokilek

PRZYGOTOWANIE:

1

Szynkę kroimy w paseczki, cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i szynkę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i odkładamy na bok.


2

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy we wrzącej wodzie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.






3

W misce mieszamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki smarujemy masłem i na spód nakładany podsmażoną szynkę z cebulą i brokuły. Posypujemy startym serem cheddar i całość zalewamy przygotowaną jajeczną mieszaniną.


4

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!

Autor przepisu: