4 porcje
3 godziny

KROKIECIKI Z SZYNKI

Składniki

  • 600 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
  • 4 łyżki masła
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • Do panierowania
  • mąka
  • 2 jaja
  • bułka tarta/panko
  • Do smażenia:
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE:

1

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz sól i podsmażamy cebulkę.


2

Z szynki pozbywamy się uwędzonej skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy w malakserze lub blenderze wysokoobrotowym, nada się do tego również maszynka do mielenia mięsa.






3

Do podsmażonej cebulki dodajemy mąkę i ją zaparzamy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i szybko energicznie mieszamy całość trzepaczką, starając się pozbyć się ewentualnych grudek. Beszamel zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.


4

Do ugotowanego beszamelu dodajemy mieloną szynkę i mieszamy do połączenia się składników


5

Odstawiamy do zimnego miejsca na kilka godzin, aby porządnie stężało.


6

Z zimnej masy nabieramy łyżką stołową małą część, którą rolujemy w dłoniach, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu do zezłocenia się. Najlepiej smażą się schłodzone krokieciki, dlatego warto je przed smażeniem włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika.


7

Podajemy z ulubionym sosem.


Smacznego!

Autor przepisu: