Składniki
- około 200 g trójkolorowego makaronu penne lub tradycyjne penne
- 150 g szynki Ojca Maestro Henryk Kania
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach lub pół małej cebuli
- około 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 100 ml śmietanki 30%
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2

Na około 2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Po chwili dodajemy starty na tarce ząbek czosnku, mieszamy i dalej smażymy (wszystko na mniejszym ogniu). Pod koniec dodajemy suszoną cebulę i jeszcze chwilę smażymy mieszając. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
3
Uwaga! Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić i zeszklić, a dopiero później dodać szynkę i czosnek.
4
Wlewamy śmietankę, mieszamy i chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy nasz ugotowany makaron i 2 łyżki wody z jego gotowania. Mieszamy składniki i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy całość. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i podajemy.
Smacznego!
Autor przepisu: