4 porcje
50 minut

ROLADA SZPINAKOWA Z SZYNKĄ MAESTRO

Składniki

  • mrożony szpinak - 500 g
  • szynka wędzona Maestro - 1 opakowanie
  • twaróg - 200 g
  • jajko - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • sos chrzanowy - do smaku
  • koperek - 1/2 pęczku
  • masło - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól, pieprz - do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1

Na rozgrzanym maśle podgrzewamy na patelni szpinak. Gdy woda już prawie odparuje dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy jeszcze chwilę do odparowania wody i odstawiamy do wystygnięcia.

 

2

Szpinak przekładamy do miski i dodajemy żółtka jajek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, którą następnie przekładamy do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszamy.




3

Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 200°C.

4

Twaróg mieszamy z sosem chrzanowym, koperkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Dodajemy jogurt. Następnie uzyskaną masą smarujemy upieczony blat szpinakowy i nakładamy plastry szynki.

5

Całość zawijamy w roladę i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Polecany produkt:

Szynka Wędzona Plastrowana