4 porcje
40 minut

ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZYNKĄ I SZPINAKIEM

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku ok. 250 g
  • 1 opakowanie szynki w plastrach Maestro
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko (do smarowania)
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1

Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy (niezbyt drobno). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy do zeszklenia na patelni.


2

Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekamy szpinak i całość podsmażamy aż straci objętość i wyparuje woda, na końcu lekko solimy i dodajemy odrobinę pieprzu do smaku.




 

3

Ciasto francuskie rozkładamy na płasko, nakłówamy widelcem i nakładamy kilka plasterków szynki, wykładamy przestudzony szpinak, na końcu wykładamy ser.

4

Ciasto ze składnikami zawijamy w roladę (lub wedle uznania). Zwinięte ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub suszonymi ziołami.

5

Pieczemy w 220oC ok. 12-17 min. – tak aby się zarumieniło, ale nie przypaliło.

Smacznego!