2 porcje
1 godzina

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM I ŚMIETANĄ

Składniki

  • 2 duże ziemniaki do pieczenia
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 2 plastry boczku
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 150 ml kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE

1. Ziemniaki umyć, przekroić na pół, lekko wydrążyć. Następnie osuszyć, ponakłuwać widelcem i posmarować oliwą.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Włożyć ziemniaki i piec przez 60-75 minut, aż będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodać starty żółty ser.
3. Boczek pokroić na drobne kawałki a następnie podsmażyć na patelni.
4. Upieczone ziemniaki lekko przestudzić. Na ziemniaki nałożyć trochę kwaśnej śmietany oraz posypać boczkiem. Na koniec posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!